CLASS 12 ZOOLOGY-MODERN GENETICS

1.The first gene cloning was done by...............................

A) Barbara Meclintock
B) Hebert Bayer and Stanley Cohen
C) R.Briggs and T.King
D) J.Gurdon and Ian Wilmut

CLICK BUTTON.....


ANSWER : B) Hebert Bayer and Stanley Cohen
2......is an inborn error metabolic disease.

A) Sickle cell anaemia
B) Thalassemia
C) Albinism
D) Huntington’s chorea

CLICK BUTTON.....


ANSWER : C) Albinism
3......is a recessive gene disease, wherein r-globulin synthesis fails to occur.

A) Huntington’s chorea
B) Agammaglobulinemia
C) Albinism
D) Sickle cell anaemia

CLICK BUTTON.....


ANSWER : B) Agammaglobulinemia
4......is an erythroblastic anaemia due to homozygous recessive gene.

A) Huntington’s chorea.
B) Agammaglobulinemia.
C) Sickle cell anaemia.
D) Thalassemia.

CLICK BUTTON.....


ANSWER : D) Thalassemia
5......is a genetic syndrome caused by an autosomal mutant allele Hbs.

A) Huntington’s chorea.
B) Agammaglobulinemia.
C) Sickle cell anaemia.
D) Thalassemia.

CLICK BUTTON.....


ANSWER : C) Sickle cell anaemia.
6..... is also called Bubble Boy Syndrome.

A) SCID
B) Sickle cell anaemia.
C) Huntington’s chorea.
D) Agammaglobulinemia.

CLICK BUTTON.....


ANSWER : A) SCID
7.The part of the antibody molecule which makes contact with the antigen is

A) paratope
B) epitope
C) antigenic determinant
D) immune response

CLICK BUTTON.....


ANSWER : A) paratope
8.The part of the antigen molecule that makes contact with the paratope is

A) immune response
B) antigenic determinant
C) paratope
D) epitope

CLICK BUTTON.....


ANSWER : D) epitope
9.......................is the largest lymphoid organ.

A) Spleen
B) Lymph nodes
C) Thymus
D) bursa of fabricius

CLICK BUTTON.....


ANSWER : A) Spleen
10......develops at about the sixth week of gestation.

A) Spleen
B) Lymph nodes
C) Thymus
D) bursa of fabricius

CLICK BUTTON.....


ANSWER : C) Thymus

Comments